مواد تشکیل دهنده عطر / طبیعی و مصنویی

Written By :

Category :

وبلاگ

Posted On :

Share This :

بیشتر عطرها با استخراج روغن معطر و از مواد طبیعی ساخته می‌شوند. این مواد ممکن است شامل گیاهان، میوه‌ها، چوب‌ها و حتی ترشحات حیوانات باشند. هم‌چنین از منابع دیگری نظیر الکل و زغال سنگ نیز می‌توان در مراحل تولید و ساخت عطر استفاده کرد.

عطرهای طبیعی دارای فرمولاسیون‌های پیچیده ای هستند که حاوی مواد خام معطری بوده که فقط از طبیعت منشاء می‌گیرند و از طریق تقطیر با بخار آب یا آب استخراج می‌شوند. نت‌های طبیعی در عطرسازی عبارتند از: صمغ درختان، میوه‌های خام، نت‌های حیوانی، گیاهان، برگ‌ها، دانه‌ها، ریشه‌ها و انواه چوب‌ها این مواد از اسانس‌ها و عصاره‌های گیاهی، جوانه‌ها، رزین‌ها و کنسانتره‌های فرار را شامل می‌شود. برچسبی که بر روی محصولات تجاری وجود دارد که کلمه طبیعی به طور مبهم بر روی آن نوشته شده به معنای محصولی بوده که ممکن است از مواد طبیعی و مصنوعی تشکیل شده باشد که اکثریت آنها منشاء شیمیایی دارند.

به طور کلی عطر طبیعی نوعی مایع معطر است که با منابع موجود در طبیعت مانند گل‌ها، گیاهان، میوه‌ها و هر چیز خوشبویی که در طبیعت وجود دارد، تولید می‌شود. در میان منابعی که عطرهای طبیعی با آن‌ها تولید می‌شوند حتی روغن‌های خوشبو مانند روغن اسطوخودوس هم وجود دارد. البته در تولید بعضی از عطرهای طبیعی هم حلال‌های شیمیایی مانند بنتن استفاده می‌شود، بنابراین بیشتر عطرهای طبیعی کاملا خالص و دریافت شده از طبیعت نیستند. عطرهای 100 درصد طبیعی تنها با روش‌های خاص تولید، رایحه ماندگار و قوی دارند و در غیر اینصورت بوی آن‌ها خیلی زود تغییر می‌کند.

فرمولاسیون عطرهای طبیعی پیچیده هستند و دارای ترکیبات معطری مانند: اسانس‌ها، بخش‌هایی از اسانس‌ها، ایزوله‌ها و ترشحاتی مانند: رزین‌ها، عرقیات، عصاره‌ها و کنسانتره‌های فرار هستند. اسانس‌های خالص همیشه به مقداری در هر عطر طبیعی وجود دارد.

آنها معمولا با سویا یا موم زنبور عسل ترکیب می‌شوند که در کنار هم لایه متراکمی ‌از رایحه‌ها را ایجاد می‌کنند. عطرهای طبیعی پرانرژی، اغلب با شیوه‌های درمانی و رایحه درمانی همراه هستند.

آنها به شدت با دیگر عطرهای موجود در بازار رقابت می‌کنند.معمولا اولویت مصرف کننده‌ها ماندگاری بیشتر و هزینه کمتر است. البته باید به این موضوع اشاره کرد که معمولا ترکیبات مصنوعی هستند که قیمتی مناسب و پایین دارند. ترکیبات خالص همیشه سخت به دست می‌آیند و در نتیجه گران‌تر هستند.

این کیفیت اسانس‌ها است که در نهایت بر تأثیر یک عطر طبیعی اثر می‌گذارد زیرا آنها به تنهایی ماندگاری عطر را تعیین می‌کنند.

یک عطر طبیعی ممکن است فقط چند ساعت روی پوست باقی بماند، در حالی که عطرهای دیگر، مانند مواد مصنوعی، ممکن است چند روز پس از استفاده اولیه شناسایی شوند.

عطر مصنوعی چیست؟

برخلاف عطرهای طبیعی، عطرهای مصنوعی از مواد معطری که طی فرآیندهای شیمیایی در آزمایشگاه ایجاد شده‌اند، تولید می‌شوند. این عطرها از نظر بو و رایحه شباهت زیادی به روغن‌ها و اسانس‌های طبیعی دارند و تنها این موضوع که طی فرآیند شیمیایی ایجاد شده‌اند، این تصور را در افراد به وجود می‌آورد که برای بدن یا محیط زیست مضر هستند. البته همه عطرهای مصنوعی لزوما مصنوعی و تولید شده از منابع آزمایشگاهی نیستند بلکه این مدل از عطرها به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

  • عطرهای مصنوعی و غیرطبیعی که مواد اولیه آن‌ها طی فرآیندهای شیمیایی تولید شده و در طبیعت یافت نمی‌شوند.
  • عطرهای مصنوعی و غیرطبیعی که مواد اولیه آن‌ها از طریق فرآیندهای شیمیایی اما از منابع موجود در طبیعت استخراج یا ایجاد می‌شود. در واقع عطرهایی هستند که منبع طبیعت دارند اما فرآیند تولید آن‌ها شیمیایی و طی تغییرات به خصوص است.

بنابراین، عطر مصنوعی لزوماً به معنای ساختگی و غیرطبیعی بودن، نیست. صنعت عطرسازی در زمینه تولید عطرهای مصنوعی در حال تکامل است و امروزه از فرآیندها و فناوری‌های جدید بیوشیمی هم برای تولید مواد شیمیایی معطر جدید (بیوسنتتیک) استفاده می کنند که پایداری بیشتری نسبت به مواد قدیمی دارند و به دلیل تهیه از مواد موجود در طبیعت، تولیدات آن‌ها هم در دسته عطرهای طبیعی و هم در دسته عطرهای مصنوعی جای می‌گیرند.

تفاوت عطر مصنوعی با عطر طبیعی در محیط زیست

از دیگر تفاوت‌های این دو عطر می‌توان به میزان آسیب رساندن آن‌ها به محیط زیست اشاره کرد. چرا که برای تولید عطرهای طبیعی از گل، گیاهان و منابع حیوانی همچون مشک آهو استفاده می‌شود، که باعث از بین رفتن گل و گیاهان طبیعت می‌شود، و یا برای تهیه مشک باید آن ماده معطر را از آهو به دست آورد، که این عمل نیز برای حیوان بسیار دردناک خواهد بود.

تمامی این مواد طبیعی را می‌توان با دانش فراوان در آزمایشگاه‌ها تولید کرد، تا برای محیط زیست نیز خطری به وجود نیاید. پس یکی دیگر از تفاوت‌های عطر طبیعی و عطر مصنوعی میزان آسیب‌های وارده به طبیعت و محیط زیست است.

تفاوت عطر طبیعی و مصنوعی از نظر ناخالصی

یکی دیگر از تفاوت‌های عطر طبیعی و مصنوعی در ناخالصی‌های آن‌ها است، چرا که افراد سودجوی زیادی وجود دارند که در عطرهای مصنوعی و طبیعی مقدار زیادی ناخالصی اضافه می‌کنند. این در صورتی است که اضافه کردن مواد ناخالص به عطرهای طبیعی نسبت به عطر مصنوعی بسیار کمتر است، زیرا همانگونه که در بالا هم اشاره کردیم مواد اولیه عطرهای طبیعی از طبیعت به دست می‌آید و اضافه کردن مواد ناخالص به این عطرها چندان آسان نیست.

اما به علت آن که مواد اولیه عطرهای مصنوعی در آزمایشگاه‌ها تولید می‌شود، می‌توان به آسانی به آن‌ها مواد ناخالص یا درصد الکل بیشتری اضافه کرد، که این روند به تبخیر زودتر عطرها و ماندگاری کمتر آن‌ها منجر می‌شود.

در سال ۱۹۲۱ ، عطرساز ارنست بوکس کشف کرد که افزودن آلدئیدهای مصنوعی به رایحه های طبیعی گل رز و یاسمن ترکیب عطری مناسب برای عطر نمادین شنل شماره ۵ ایجاد می کند. امروزه سازندگان عطر بیش از ۳۰۰۰ مولکول رایحه مصنوعی در پالت خود دارند. با این حال ، طبق مقاله ای در (C&EN) ، مجله هفتگی انجمن شیمی آمریکا ، تقاضای مصرف کنندگان برای مواد طبیعی عطرسازان را در یافتن رایحه های طبیعی و در عین حال پایدار به چالش کشیده است.

در نظرسنجی سال ۲۰۱۷ از ۱۰۰۰ مصرف کننده زیبایی ایالات متحده توسط نظرسنجی هریس ، ۱۹ درصد از خریداران گفتند که خرید محصولات عطر طبیعی برای آنها مهم است ، ۴ درصد بیشتر از سال ۲۰۱۶. ملودی بومگاردنر ، سردبیر ارشد می نویسد: بسیاری از مواد طبیعی فاقد منابع پایدار و مسئول هستند. به عنوان مثال ، برداشت چوب صندل هندی برای عطر آن درخت همیشه سبز را تقریباً منقرض کرده است. و قبل از اینکه شیمیدانان مشک مصنوعی را توسعه دهند ، رایحه از غدد گوزن گرفته می شد. حتی وقتی می توان آنها را با مسئولیت پذیری تامین کرد ، رایحه های طبیعی اغلب از نظر قیمت و عرضه بسیار نوسان دارند.

برخی از شرکتهای بزرگ عطرسازی سعی می کنند بین مواد طبیعی و مصنوعی پایدار تعادل برقرار کنند: آنها به دنبال منابع غیر در معرض خطر از مواد طبیعی هستند و در عین حال سعی می کنند فرایندهای مصنوعی خود را دوستدار محیط زیست سازند. گیواودان ، بزرگترین شرکت عطر جهان ، سبد طبیعی خود را افزایش داده است. این شرکت همچنین “مسیر پنج کربنی” را برای تولید مولکول های بو به طور مثرتری اجرا کرده است ، به عنوان مثال ، با بالا بردن کربن از جریانهای جانبی فرایندهای دیگر به جای داشتن ورودی های جدید مبتنی بر نفت. شرکت های دیگر از تخمیر میکروبی برای تولید پایدار مواد معطر استفاده می کنند. اگرچه در حال حاضر صنعت مولکولهای حاصل از تخمیر را “طبیعی” نمی داند ، اما قابل تجدید است.

enemad-logo